5 نمونه از طراحی UX که باعث آزار کاربران میشود

مطمعنا برای شما هم پیش اومده که وارد وب سایتی شده اید و پس از چند لحظه تب مخصوص به آن را در مرورگر خود بسته اید. چه چیزی باعث شد که وقتتان را صرف بازدید از آن سایت نکنید؟ در این مقاله به بررسی تمامی مواردی که باعث آزار کاربران وب سایت میشود می پردازیم.

طراحی UX و یا User Experience که به معنای تجربه کاربری یا همان احساسات کاربر درهنگام کار با وب سایت می باشد، یکی از مهم ترین اصول در طراحی سایت است، چراکه طراحی UX میتواند به گونه ای باشد که حس خوب و یا حس بدی را به کاربر منتقل کند و درنتیجه باعث شود کاربر زمان زیادی را در وب سایت شما بماند و هر روز وب سایت شما را چک کند و یا برعکس، وب سایت شما را برای همیشه ترک کند. اما در اصل طراحی UX و یا تجربه کاربری بر مبنای ایجاد حس خوب در کاربر است، ولی گاهی اوقات طراحان وب سایت از آپشن هایی در وب سایتها استفاده می کنند که این آپشن ها باعث آزار کاربر و انتقال حس بد به او میشوند، در ادامه به بررسی 5 نمونه از این موارد که کاربران از آنها نفرت دارند می پردازیم.

 


مطلب مرتبط: مهم ترین اصول طراحی UX


 

1. پاپ آپ

اکثر طراحان وب سایت با هدف بالا بردن میزان بازدید سایت از پاپ آپ در وب سایتها استفاده می کنند، درواقع پاپ آپ یک پنجره تبلیغاتی است که وقتی شما وارد وب سایتی میشوید بلافاصله این پنجره باز میشود و به شما تبلیغاتی را نشان می دهد که این تبلیغات میتواند شامل تبلیغ درمورد همان وب سایت، محصولات آن، اخبار ، مقالات و یا هر نوع تبلیغ دیگری باشد. اما توجه داشته باشید که پاپ آپ تنها برای تبلیغات نیست در بعضی از وب سایتها از پاپ آپ برای عضویت کاربران در وب سایت هم استفاده میشود.

پاپ آپ اولین موردی است که از نظر طراحی UX حس بدی را به کاربر منتقل می کند و باعث میشود کاربران از وب سایت شما دلزده شده و آن را ترک کنند، اما چرا؟ به عنوان یک کاربر وقتی وارد سایتی میشوید و هنوز نتوانسته اید صفحه ی اصلی وب سایت را به خوبی ببینید یک پنجره مزاحم باز میشود و تبلیغی را به شما نشان می دهد و یا بعد از چند لحظه درحالی که شما در حال خواندن متنی هستید و یا تمرکز شما بر روی قسمتی از وب سایت است ناگهان یک پنجره پاپ آپ باز میشود و از شما میخواهد در وب سایت عضو شوید، نه تنها این مسئله تمرکز شما را از بین میبرد بلکه چشم شما اذیت میشود درنتیجه شما عصبی میشوید و وب سایت را ترک می کنید،  اینها همه دلایلی مبنی بر اینکه از پاپ آپ در وب سایتتان استفاده نکنید است. حتی مخترع پاپ آپ بعد از گذشت 20 سال از اختراعی که کرده بود عذرخواهی کرد، شاید باورتان نشود ولی این یک حقیقت است.

آیتن زاکرمرن برای وب سایت Tripod که یک وب سایت فروشگاهی دوربین و ابزار عکاسی حرفه ای می باشد کار میکرد، اما پس از مدتی متوجه شد که درآمد این کار برای او کافی نیست و چون در آن زمان تبلیغات اینترنتی زیاد باب نبود و هیچ نظمی نداشت او تصمیم گرفت با ایجاد یک پنجره تبلیغاتی که در ابتدای ورود کاربر به وب سایت نمایش داده شود و در معرض دید قرار بگیرد تبلیغات اینترنتی را باب کند و از این راه درآمد بیشتری داشته باشد بنابراین در بین سالهای 1994 و 1999 کد پاپ آپ را نوشت و یک شرکت ماشین سازی از این ایده او استقبال کرد و برای اولین بار از پاپ آپ در وب سایت شرکت خود استفاده کرد و از آن به بعد استفاده از پاپ آپ در بین وب سایتها همگانی شد تا جایی که امروزه نه تنها از پاپ آپ برای تبلیغات استفاده میشود بلکه از پاپ آپ برای پیشنهاد عضویت در سایت به کاربران نیز استفاده میشود.

اما بعد از گذشت 20 سال از این اختراع، آیتن زاکرمن گفت : " از نظر من در آن زمان پاپ آپ چشم بیننده را اذیت نمیکرد، تنها هدف من از نوشتن کد پاپ آپ معرفی تبلیغات اینترنتی و سامان دادن به آن بود، من متاسفم، نیت واقعی من خوب بود " .

اگر قصد گذاشتن تبلیغات در وب سایتتان را دارید میتوانید تبلیغات را در قالب بنرهای تبلیغاتی در وب سایتتان نمایش دهید، گزینه ی عضویت را هم در منوی اصلی قرار دهید تا کاربر بعد از اینکه به خوبی داخل وب سایتتان چرخید اگر تمایل داشت در آن عضو شود. اینگونه دیگر نیازی به استفاده از پاپ آپ ندارید و حس بهتری را به کاربر منتقل می کنید.

 

 

2. استفاده زیاد از آیکون های شبکه های اجتماعی

ارتباط از طریق شبکه های اجتماعی به خصوص به اشتراک گذاری محتوای داخل صفحات وب سایت فوق العاده جذاب است، اما این جذابیت تا کی ادامه دارد ؟ تا جایی که شما در قرار دادن آیکون های شبکه های اجتماعی در وب سایتتان افراط نکنید، لازم نیس آیکون های تمامی شبکه های اجتماعی را در وب سایتتان قرار دهید، 4 الی 5 آیکون شبکه های اجتماعی مطرح مانند: اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب و فیسبوک کافیست. سعی نکنید با قرار دادن تعداد زیادی از آیکون های شبکه های اجتماعی کاربران را دچار سردرگمی کنید و از آن مهم تر اینکه سعی کنید از آیکون های شبکه های اجتماعی در فوتر وب سایتتان استفاده کنید نه در سمت راست یا چپ وب سایت. قرار گرفتن این آیکون ها در جایی به غیر از فوتر وب سایت  حس بدی را به کاربر منتقل می کند.

 

 

3. Page Loader

با پیشرفت تکنولوژی و توجه خاصی که گوگل به سرعت بارگذاری صفحات وب سایت بخصوص برای کاربران موبایل دارد تا در کمترین زمان بتوانند صفحه وب مورد نظر خود را ببینند بنابراین هیچ کاربری توقع ندارد برای بارگذاری صفحه وب سایتی لحظاتی را منتظر بماند، درنتیجه سرعت بارگذاری صفحات وب عامل بسیار مهمی برای افزایش تعداد بازدید وب سایت است.

اما بعضی از طراحان وب از Loader ها در وسط صفحات وب سایت استفاده می کنند تا زمانی که صفحه وب سایت در حال بارگذاری می باشد این Loader به کاربر نشان داده شود و او متوجه شود که صفحه در حال بارگذاری میباشد ، اما همانطور که گفتیم کاربران اصلا دوست ندارند زمانی را صرف انتظار برای بارگذاری صفحه وب کنند چه برسد به اینکه بخواهند یک Loader را که وسط صفحه در حال چرخیدن است تماشا کنند ، بنابراین استفاده از Loader کاربر پسند نیست، حتی اگر کاربر Loader را تماشا کند و منتظر بارگذاری صفحه بماند چشمانش خسته میشود، بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم از Loader ها در صفحات وب سایتتان بخصوص در صفحه اصلی استفاده نکنید و یا بجای آن از یک انیمیشن جالب استفاده کنید چون امروزه استفاده از انیمیشن ها در طراحی UX حرف اول را می زنند.

 

 

4. مگا منوها

بعضی از وب سایتها دارای بخش های زیادی هستند، به این شکل که هر بخش دارای زیرمجموعه می باشد و هر زیرمجموعه دارای زیرمجموعه های دیگری است از منوهایی به نام مگا منو (Mega menus) استفاده می کنند، با یک مثال به راحتی میتوانید مفهوم مگا منوها را درک کنید، یک وب سایت فروشگاهی را در نظر بگیرید، این وب سایت فروشگاهی دارای بخش هایی مانند ( کالای دیجیتال، لوازم خانگی، لوازم شخصی، لوازم خودرو ) می باشد که بخش لوازم خانگی شامل زیرمجموعه های ( صوتی و تصویری، لوازم آشپزخانه، شستشو و نظافت، کالای خواب و کولر گازی ) است که زیرمجموعه کولرگازی هم دارای زیرمجموعه های دیگری مثل ( توشیبا، سامسونگ و ... ) می باشد.

 برای نشان دادن چنین بخش هایی با زیرمجموعه های آنها از مگا منو استفاده می کنند که البته بعضی از طراحان فکر می کنند مگا منوها بهترین روش برای نشان دادن بخش ها و صفحات زیاد یک وب است اما اینچنین نیست.

درواقع مگا منوها باعث گیج شدن کاربر میشوند البته نه از این نظر که کاربران در پیدا کردن زیرمجموعه ها گمراه شوند بلکه از این نظر که کاربران با دیدن باز شدن منوهای پی در پی و شلوغ شدن صفحه گیج و در نهایت خسته میشوند.

شما میتوانید بجای استفاده از مگا منوها ، زیرمجموعه های هر بخش را به شکل لینک در بخش های مختلف وب سایت استفاده کنید.

 

 

 

5. اسکرول نامحدود

بعضی از وب سایتها شامل بخش های مختلفی مانند عکس و متن های طولانی می باشند، که کاربر را مجبور می کنند که برای رسیدن به انتهای صفحه و یا فوتر وب سایت دائما صفحه را اسکرول کند، این مسئله برای کاربران موبایل بسیار سخت تر است چراکه کاربر باید دائما در حال لمس صفحه ی موبایلش باشد تا بتواند ادامه مطلب را بخواند و این کار باعث میشود صبر کاربر تمام شود بنابراین اسکرول های طولانی را از داخل صفحات وب سایت خود با کاهش متن های طولانی حذف کنید، چراکه سلیقه ی کاربران نسبت به قبل تغییر کرده است و اکثر آنها به دنبال خواندن توضیحات و متن های طولانی نیستند به خصوص کاربرانی که با استفاده از تلفن همراه صفحات وب را چک می کنند.

 

 

 

تمامی مواردی که به آنها اشاره کردیم، مواردی هستند که به صورت ناخودآگاه باعث آزار کاربران میشوند، ممکن است یکی از این 5 مورد در وب سایت شما وجود داشته باشد و توانسته باشد نیاز شما و کاربرانتان را رفع کند اما توجه داشته باشید که این موارد جز بهترین موارد برای استفاده در طراحی  UX وب سایت شما نیستند، بهتر است از انتقال یک حس بد به کاربرانتان جلوگیری کنید.



به مطلب ارائه شده امتیاز بدهید


منبع : webdesignerdepot

Arun
غزاله شریفی لیسانس برنامه نویسی تحت وب، دارای مدرک تخصصی زبان فنی کامپیوتر ، علاقه مند به حوزه تکنولوژی و فن آوری ، مترجم و نویسنده مقالات کارناوب

  • مطلب چه طور بود؟ سوالی در این باره دارید؟ در بخش نظرات مطرح نمایید.
  • M

    Mohammad

    نکات جالب و مفیدی بود. 0 0

    • م

      مهدی جعفری

      خواهش می کنم ، موفق باشید 

      0 0

خدمات طراحی سایت
مقالات طراحی وب سایت
نظر سنجی

هیچ نظر سنجی وجود ندارد
نمایش نتیجه ها