برای استفاده از امکانات و مطالب اکثر سایت ها،باید در آنها ثبت نام کنید تا یک حساب کاربری برایتان ساخته بشود. گاهی وب سایت با زیاد شدن سایتها، فرم هایی که باید پر کنید هم بیشتر میشود طوری که از حفظ کردن یا یادداشت کردن نام کاربری و رمز عبور خسته میشوید.OpenID به زبان خیلی ساده، همان شاه کلیدی هست که شما برای ورود به تمام سرویس های مورد علاقه خودتون، بهش نیاز دارید. یعنی یک بار یک فرم ثبت نام را پر میکنید، نام کاربری و کلمه عبور میسازید و دارای یک OpenID میشوید. از این به بعد از همین اطلاعات برای ورود به سایتها، استفاده میکنید.این موضوع برای سایتی که شما قصد ورود با OpenID دارید، باید استفاده از OpenID رو پشتیبانی کند.
اگر شما در یکی از سرویس ها و سایت های زیر اکانت دارید، شما دارای یک OpenID هستید:
فیس بوک
گوگل(جیمیل)
کلوب
یاهو
اینستاگرام
برای اینکه یک سایت بتواند از Open ID استفاده کند مدیر آن به همین منظور به سراغ یک سایت معتبر (نظیر گوگل، فیس بوک، یاهو، هات میل، ...) به عنوان یکی ازسایت های Provide که فراهم کننده OpenID می باشد باید برود و در پنل کاربری گوگل که برای این موضوع پیش بینی شده ثبت نام کرده و مجوز آن را می گیرد. گوگل به مدیر سایت این امکان را میدهد تا کاربران آن بتوانند حساب کاربریشان را به اکانت های گوگلشان پیوند دهند.
سایتهایی که استفاده از OpenID را برای کاربرانشان فراهم میکنند، اصطلاحا Relying Party گفته میشود
فرض کنید برای ورود به سایتabcd.ir نیاز به پر کردن فرم ثبت نام دارید (این مثال واقعیت ندارد!) و این سایت از OpenID پشتیبانی میکند. (فرض میکنیمabcd.ir یک OpenID Relying Party هست). شما اکانت یاهو دارید. بنابراین میتوانید از این قابلیت استفاده کرده و بدون اینکه در abcd.ir ثبت نام کنید، با اطلاعات OpenID وارد سایت شوید.
قسمت ورود به سایت، یک بخشی دارد که از شما میخواهد OpenID خود را وارد کنید. در این قسمت شما نبایدemail و یا پسورد yahoo رو بنویسید و باید از آدرسی که یاهو اعلام کرده برای استفاده از OpenID، استفاده کنید. بنابراین شما در این قسمت تایپ میکنید: me.yahoo.com و دکمه ورود را میزنید.سپس شما به سایت Yahoo می روید و اثری از سایت abcd.ir نیست. سایت یاهو از شما درخواست میکنه که وارد شوید.باز هم این نکته رو توجه کنید: شمانام کاربری و رمزعبور را فقط در سایت Provider باید وارد کنید و نه در سایت دیگری! بعد از لاگین، یاهو به شما اعلام میکند که سایت abcd.ir قصد دارد از این اکانت شما به عنوان اپن آی دی استفاده کند و شما باید موافقت کنید. بعد از این شما به سایت اصلی یعنی abcd.ir منتقل شده و از نظر این سایت یک کاربری هستید که به سایت وارد شده است. در این حین پیوندی بین حساب کاربری یاهو و اطلاعات کاربری فرد در سایت مورد نظر بر قرار می شود.
برخی از سایت ها آیکون مربوط به سایت های Provider را دارند که با کلیک بر روی آن به طور خودکار منتقل میشوید به آدرس مربوط به Provider و با این روش، کار کاربران بسیار راحت شده و حتی نیازی به حفظ کردن آدرس اُپن آی دی خودشان رو ندارند.